Sogusto

Eindhovense startup Skotty laat je veilig e-mailen en bestanden delen

https://www.rtlz.nl/tech/artikel/4487276/skotty-nederlandse-startup-bestanden-delen-encryptie

Daniël Verlaan • 16 november 2018 16:20@danielverlaan

Het team van Skotty. Beeld © Skotty

Veilig e-mailen en bestanden delen zonder dat anderen mee kunnen gluren. Dat is het doel van de Eindhovense startup Skotty, dat nu voor iedereen te gebruiken is. “We willen een veilige, privacyvriendelijke WeTransfer-achtige dienst zijn.”

Hoe kan ik op een veilige manier documenten delen? Mees Boeijen (22), één van de oprichters van Skotty, had er niet direct een antwoord op. En hoe zou het dan gaan bij advocaten, boekhouders, dokters en al die andere beroepen waar veel gevoelige informatie wordt gedeeld?

Hij besloot een platform te bouwen waarmee je dat soort informatie op een veilige manier kan delen, zonder dat een derde partij – zoals Gmail of WeTransfer – kan zien welke bestanden en informatie je precies allemaal deelt. 

Versleuteling

Een groot deel van onze dagelijkse communicatie is al versleuteld. Denk aan WhatsApp, waarbij berichtjes door het gebruik van end-to-end-encryptie alleen door de ontvanger zijn in te zien. Diezelfde versleuteling wilde Skotty mogelijk maken bij e-mail, zonder dat je een nieuw e-mailadres hoeft aan te maken.

Je kunt een e-mail schrijven zoals je gewend bent.

Bij Skotty registreer je jezelf met je eigen e-mailadres. Je komt dan in een omgeving terecht die eruitziet als een inbox. Vanuit daar kun je op een beveiligde manier e-mails en bestanden versturen. En de ontvanger hoeft daarvoor geen account bij Skotty te hebben.

De e-mail die je ontvangt zodra je een Skotty-bericht krijgt.

De ontvanger van de e-mail krijgt een melding dat er een nieuw Skotty-bericht voor hem of haar is. Die kan worden geopend met een wachtwoord, dat de je via een ander kanaal met de ontvanger deelt. Dat kan bijvoorbeeld via WhatsApp. Nadat de ontvanger het wachtwoord heeft ingevoerd, komen ze in de Skotty-omgeving om de e-mail te lezen, bijlagen te downloaden en op het bericht te reageren.

Met het wachtwoord kun je een Skotty-bericht openen.

Studievrienden

Het was voor Boeijen belangrijk dat ontvangers geen Skotty-account hoeven te hebben. Dat is bijvoorbeeld ook niet nodig bij WeTransfer, dat door velen als een gebruiksvriendelijke manier wordt gezien om bestanden te delen. “Wij kunnen alleen niet zien welke berichten of bestanden je verstuurt, en dat willen we ook niet eens weten”, aldus Boeijen.

Samen met Oscar van der Vleuten (23) richtte hij Skotty op. Boeijen ontwikkelt de dienst, Van der Vleuten ontwerpt het. Ze kennen elkaar van hun opleiding in Eindhoven, en later is manager Peter-Paul Laumans (47) met eigen geld ingestapt om de startup te leiden. Hij richt zich met name op de commerciële kant van het product. 

Betaalde accounts

Het geld moet worden verdiend met betaalde accounts, zo vertelt Laumans. Skotty is voor iedereen gratis te gebruiken, en dan heb je 1GB opslagruimte. Voor 2 euro per maand 100GB. Bedrijven betalen 4 euro per gebruiker per maand en krijgen meer controle over hun communicatie.

Laumans noemt dit de zogeheten ‘audit trail’. Dat houdt in dat je kan zien welke informatie is verstuurd en of deze is geopend. Ook kun je een bericht terugtrekken nadat het is verstuurd. Met deze functies, die binnenkort beschikbaar komen, richt Skotty zich op bedrijven die met gevoelige data werken en moeten registeren wat er met welke gevoelige data gebeurt. 

Maar hoe weten gebruikers zeker dat Skotty niet meeleest met hun communicatie? “Dat beloven we, maar we willen ons product op termijn ook volledig opensource maken”, vertelt Boeijen. Door Skotty opensource te maken kunnen techneuten zelf controleren of de dienst doet wat het belooft. 

De oprichters van Skotty: Oscar van Vleuten (links) en Mees Boeijen. Beeld © Skotty

Concurrentie

Met tientallen miljoenen gebruikers is WeTransfer een geduchte concurrent. “Maar we hebben wel echt een ander doel”, vertelt Boeijen. Beide diensten maken het gemakkelijk om grote bestanden te delen, maar Skotty richt zich specifiek op bestanden met gevoelige data. “We denken dat daar een enorme vraag naar is.”

Ook de beveiligde e-maildienst ProtonMail biedt een soortgelijke functie aan als Skotty. Met ProtonMail kun je e-mails en bijlagen eveneens beveiligen met een wachtwoord. Boeijen: “Maar daarvoor heb je een ProtonMail-adres nodig. Bij ons gebruik je jouw huidige e-mailadres om beveiligde e-mails te versturen, en kun je ook nog van je normale e-mailapp gebruik blijven maken.”

Skotty is momenteel beschikbaar als openbare beta. Boeijen en zijn team voegen de komende tijd nieuwe functies aan de online dienst toe: “Skotty is ontstaan uit eigen frustratie, dus we zijn ontzettend gemotiveerd om het product te bouwen dat we zelf al zo lang willen gebruiken.”

Eindhovense startup Skotty laat je veilig e-mailen en bestanden delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven